#Huis Capsule Wardrobe 4 - Verantwoord aanvullen


Bijschrift toevoegen


Heb je al je kleding weggedaan en nu niks meer over? Geen paniek, bij een capsule wardrobe kun je best nieuwe kleding kopen, als je maar zeker weet dat je er lang over gaat doen. 
Daarnaast gaat een capsule wardrobe (CW, niet te verwarren met WC) ook over het statement tegen de fast fashion. Dus in deze blog vind je tips om je capsule wardrobe op een eco-manier aan te vullen.


Tip #1: Weet wat je wilt!

Als je blog 2 over de CW hebt gelezen, weet je dat je een duidelijke inventaris moet opmaken en ook duidelijk moet hebben wat je nog nodig hebt.

Zo heb ik tijdens mijn proces gezien dat ik nog halflange broeken voor op mijn werk nodig had en blousjes met korte mouwen, omdat ik vooral blousjes met lange mouwen heb. 

Als je duidelijk weet wat voor dingen je nog nodig hebt, raak je ook niet afgeleid in de zoektocht. Eigenlijk heb je een boodschappenlijstje 😉.

Kijk hierbij vooral ook goed wat je kunt combineren. Is een topje of shirt maar bij één broek leuk? Denk dan na of het wel handig is het te kopen. Als je het niet goed kunt combineren, is het de vraag of je het vaak gaat dragen. 

Tip  #2: Shop tweedehands


Er zijn talloze manier om tweedehands te shoppen:
1. Via een app, zoals Vinted of United Wardrobe. Hier kun je ook gemakkelijk zelf je kleren verkopen, zie blog 3.
2. Via een tweedehands winkel. In veel dorpen en steden hebben ze tweedehands kleding van goede kwaliteit. Dit zijn de winkels die ook heel secuur met hun selectie van items omgaan. Je hebt ook de goedkopere winkels die alles aannemen, vaak zijn dit vrijwilligersorganisaties zoals het Leger des Heils.
3. Via vintage per kilo. Niet helemaal in de lijn van een capsule wardrobe, maar wel goedkoop. https://vintageperkilo.com/
4. Via vrienden of familie. Vraag eens rond, misschien is er wel iemand in je omgeving die de kleding heeft die jij zoekt. Vind je het moeilijk om te vragen? Doe het voorstel te ruilen, aangezien jij waarschijnlijk een berg kleding hebt die je niet meer draagt.


Tip #3: Shop verantwoord

Verantwoorde fashion wordt steeds populairder. Helaas weten marketeers je vaak te misleiden. Zo hoeft een spijkerbroek met het label with organic cotton niet te betekenen dat hij helemaal uit organisch katoen bestaat. Dat kan ook maar 20% zijn.

Maar soms kun je ook in de H&M of Vero Moda tegen een verantwoord item aanlopen, van 100% biologisch katoen. Hoe de arbeidsomstandigheden zijn geweest is dan nog onduidelijk

Wat is verantwoord?
Verantwoorde kleding bestaat uit 2 componenten:
1. Biologisch of recyclede materialen. Dit doe je niet alleen voor de aarde, maar vooral voor je medemens. Katoenbouw heeft een enorme impact op de gezondheid van mensen omdat er verschrikkelijke stoffen worden gebruikt voor katoenbouw. Het water wordt ermee vervuild, wat op sommige plekken leidt tot kanker en aangeboren afwijkingen. Ook heeft deze vervuiling geleid tot uitbuiting van boeren, waardoor sommige katoenboeren geen andere oplossing zien dan zelfmoord te plegen. 

2. Fair trade kleding. We kennen allemaal de beelden van de instortende kledingfabriek in Bangladesh. De mensen in de fast fashion werken onder erbarmelijke omstandigheden, wat tegen alle rechten van mensen ingaat. Hier kun je een eind aan maken door verantwoorde kleding te kopen en/of niet mee te doen aan de fast-fashionindustrie. 

3. Plasticvrije materialen. Door het wassen komen er microplastics in het water. Deze microplastics kunnen niet gefilterd worden en komen dus uiteindelijk in de zee. Vogels en vissen en ander zeeleven krijgen deze deeltjes binnen en kunnen dit niet verteren. Je draagt zo dus bij aan de plastic soep, of in dit geval plastic bouillon (pas ergens gehoord). Kies dus voor: linnen, katoen, hennep, lyocell of bamboe. Kies niet voor: polyester, gerecycled polyester, pvc, nylon, acryl, viscose.

Kijk the true cost, een schokkende maar levensveranderende documentaire over de fashionindustrie, met de ware prijs van kleding.


Goede sites en merken:
https://www.projectcece.nl/ - hier geef je precies aan wat je wensen zijn; vegan, fair trade, organic
https://ecogoodies.nl/ - kleding vergelijken
https://www.nudiejeans.com/ - verantwoorde spijkerbroeken
https://kuyichi.com/ - verantwoorde spijkerbroeken
https://www.veja-store.com/en_uk/ - verantwoorde schoenen en sneakers
https://www.brandmission.nl/ - kleding vergelijken
https://www.waschbaer.nl/shop/ - verantwoorde kleding en ondergoed
https://webshop.amnesty.nl/ - slavenvrij van amnesty














Reacties