#Geld 2: De 4 regels van budgetteren!

Jij hebt een budget nodig!! Dat vindt YNAB (you need a budget) tenminste, het programma wat ik gebruik om mijn budget te maken. Wil je weten hoe je een budget maakt? Lees dan de vorige blog.

YNAB heeft 4 belangrijke regels, die ook zónder dat je YNAB gebruikt belangrijk zijn! 

Give every dollar a job - Geef elke euro een taak

Een belangrijk principe wat veel experts adviseren: geef elke euro een taak. Laat al je salaris, al je geld onverdeeld zijn over potjes. Zo ben je minder geneigd geld uit te geven aan dingen die niet belangrijk voor je zijn en weet je beter waar je geld heengaat. Met YNAB doe je dit heel makkelijk met de to-be-budgetedknop, €0,00 is hierbij het doel!

Save for a rainy day and embrace your true expenses - Spaar!

Oké, iets vrij vertaald deze regel. Maar ik ga het hier verder uitleggen.

Save for a rainy day wil zeggen: zorg voor een noodpotje. Met schulden is een noodpotje van €1.000,- voldoende, je schulden zijn even iets belangrijker (bron: Dave Ramsey). Zonder schulden wordt een potje van 3-6 maanden aan uitgaven geadviseerd (dit omdat een nieuwe baan vinden vaak 3 tot 6 maanden kost).

(Wij geven uit en sparen ongeveer €3.300,- per maand, dus €3.300 x 6 = €19.800 als noodpot)

Je true expenses vertaal ik als jaarlijkse uitgaven. Dit zijn de uitgaven waarvan je weet dat ze komen, maar toch komen ze onverwacht. En ze zijn nooit leuk. Bij mij zijn dit:

  • Rioolheffing
  • gemeentebelasting
  • APK
  • Contributies
  • Tandarts (dit moet bij ons altijd standaard €200,- zijn)
  • Onderhoud huis (en bijv. wasmachine)
Abonnementen die jaarlijks worden betaald, je eigen risico van je zorgverzekering, ook dit zijn uitgaven die hierbij passen.

Handige in YNAB is dat je hier met het target-balance-doel heel makkelijk maandelijks wat geld opzij kan zetten, maar dat kan natuurlijk ook in je eigen budget.




Roll with the punches - Vang de klappen op

Een boxer incasseert een klap door mee te rollen met zijn lichaam. Dit doe je in je budget ook. Je bent toch die ene contributie vergeten, of je moest helaas heel veel met de auto reizen? Raak niet in paniek, maar rol mee en incasseer de klap. Dit doe je door flexibel te zijn. Misschien kun je deze week iets meer uit je vriezer eten of restjes klaarmaken. Misschien maak je deze week een keer zelf popcorn. Je koopt deze maand even geen kleren, of stelt die nieuwe telefoon toch nog uit.

Ga niet zomaar geld uit je noodpotjes halen. Je noodpotje is voor extreme gevallen: je auto is total loss, je verliest je baan, of die gloednieuwe wasmachine is opeens stuk gegaan.

Ga dit geld ook niet bij volgende maand vandaan halen, want dan stel je het probleem alleen maar uit! Volgende maand zul je dan weer geld tekort komen.

Age your money - Maak je geld ouder

Het mooiste is als je geld niet meteen weer verdwijnt, wat soms wel het geval is. In het Engels noemen ze dit de paycheck-to-paycheckcycle. Oftewel, je krijgt je loon, je overleeft het net (of niet), tot je EINDELIJK weer je loon krijgt.

Het is fijner om met het geld van deze maand, volgende maand te kunnen betalen! Je geld wordt op deze manier 'ouder'. Hoe ouder je geld, hoe beter! In YNAB kun je dit heel makkelijk doen door met je salaris deze maand én vast een stukje van volgende maand te financieren. Doe dit net zolang tot je de hele volgende maand kan betalen met je loon van nu! In excel of op papier kan dat ook, maar ik raad dan wel aan met het geld te rekenen wat je hebt en níét wat je nog gaat krijgen...


Welke regels pas jij (onbewust) al toe? En welke ga je eens proberen? Wat zijn jouw richtlijnen als het gaat om geld?

Reacties