#Geld 8: De Hedonische loopband (de enige loopband waar je níét op wilt lopen...)

 

bron: https://ignorelimits.com/hedonic-treadmill/

Geld lijkt zo simpel: je geeft het uit of niet, je verdient veel of niet, en dat bepaalt hoe rijk je wordt. 

Maar er gaat zo veel psychologie schuil achter hoe wij ons geld uitgeven. In deze blog lees je over de Hedonic Treadmill, mijns inziens een van de belangrijkste psychologische principes rondom geld!


De Hedonic Treadmill

In het Nederlands zou je dit kunnen vertalen als de hedonistische loopband, of hedonische aanpassing. Ook wordt dit weleens leefstijlinflatie genoemd.

Kort gezegd: je kunt je een luxere leefstijl garanderen, maar het enthousiasme keert weer snel terug naar gewoon normaal.

Een voorbeeld: 

Piet wint de loterij. Hij is dolgelukkig! Hij koopt een nieuwe auto en showt hem aan al zijn vrienden, hij is zo blij. Dit is wat hij altijd wilde!! Het geluk is helaas niet van lange duur. Na een bepaalde tijd is zijn voldoening over zijn auto weg, en voelt hij zich weer precies hetzelfde als voor hij de loterij won. Hij vindt zijn auto eigenlijk niet zo leuk meer, hij heeft een nieuw model gezien, die wil hij nu hebben.

Miep krijgt een auto-ongeluk. Ze komt in een rolstoel terecht. Ze is er kapot van. Zoveel dingen die ze leuk vond kunnen nu niet meer. Maar de tijd heelt alle wonden en ze leert leven met haar handicap. Ze voelt zich weer net zo gelukkig als voor het auto-ongeluk.

Dit plaatje legt het nog eens uit (bron: https://ignorelimits.com/hedonic-treadmill/)


Dat klinkt depressief: "Je wordt nooit gelukkiger." Dat is niet helemaal waar, deze treadmill wil duidelijk maken dat je niet gelukkiger wordt van omstandigheden maar dat geluk vanbinnen zit (cliché-alert).

Wat heeft geld hier nu mee te maken? In je leven ga je (hopelijk) steeds meer vooruit op salaris. Je hebt steeds meer geld tot je beschikking. Misschien droom je over een toekomst waarin je bepaalde dingen gaat kopen, doen of hebben die je nu nog niet hebt of kunt. Je gaat dan eindelijk die vakantie maken, of je koopt een nieuwe auto. Of je gaat gewoon veel vaker dagjes weg en plezier maken.

Het klinkt leuk, maar kijkend naar de treadmill kun je concluderen: je zult dan net zo gelukkig zijn als nu. Het is dus alsof je loopt naar je volgende doel, maar als je dat eenmaal hebt gehaald is het plezier er al snel af. Je wordt dus niet gelukkiger.

Ondertussen geef je wel steeds meer geld uit en leef je veel luxer dan je 10 jaar terug deed. Maar je bent er niet gelukkiger door geworden.

Tips

Wat kun je nu leren van dit deprimerende principe 😛?

#1 Zoek geluk in de reis
Ugh ik heb zo'n moeite met mijn eigen tips, maar ik weet dat ze waar zijn. Ik vind het heel moeilijk om tevreden zijn met wat ik al heb bereikt en al heb, je ziet altijd waar je nog naartoe kunt en wat je nog níét hebt.

Het is natuurlijk niet verkeerd om doelen te hebben en te streven naar wat je wilt. Ambitie en ontplooiing is iets wat ons als mensen gelukkig maakt (denk aan de piramide van Maslow). Het is echter het toewerken naar het doel waar ons geluk zich bevindt.


Piramide van Maslow
bron: thehuddle.nl/kennisbank/webpsychologie-tips/piramide-van-maslow/


#2 Wees blij met wat je hebt
Het is zó belangrijk om te kijken naar wat je al hebt. Veel mensen vullen een dankbaarheidsdagboek in. Hierin vul je elke dag 3 dingen in waar je dankbaar voor bent. Dit kan je helpen van de treadmill af te stappen en 'stil te staan' bij wat je al hebt.

#3 Houd je leefstijl sober
We hebben dus gezien dat je omstandigheden je niet gelukkig maken. Het komt vanuit binnen. Het is daarom ook zinvol om je budget niet aan te passen naar je salaris. Het voelt nu misschien als een luxe, maar straks weet je niet beter en haal je er geen voldoening uit. 

Ondertussen kun je dat geld sparen om een toekomst te bouwen voor je kinderen, of om het te steken in dingen die écht belangrijk voor je zijn (een studie, het delen met anderen, een bedrijf oprichten).


Heb je dit weleens ervaren? Zit jij momenteel op de treadmill? Hoe kan jouw geld je écht gelukkiger maken? Open het gesprek in de reacties!! Ik ben benieuwd hoe jouw geld bijdraagt aan jou idealen en ambities.






Reacties