Een baby is niet goedkoop, dat hoor je tenminste altijd. En het is ergens natuurlijk waar; je moet veel spullen in huis hebben en er komen veel andere kosten bij kijken.
Maar, ik geloof dat je geen slaaf hoeft te zijn van dat kostenplaatje en dat je daar creatief mee om kunt gaan.
In deze blog wil ik je vertellen hoe wij ons financieel voorbereiden op de komst van de baby.
Starten
Ik denk dat het slim is met een financieel plan maken zodra je een kinderwens hebt en gaat proberen. Met een beetje geluk ben je meteen zwanger en heb je (nog maar) 9 maanden om financieel voor te bereiden.
Je kunt dan al meteen elke maand geld opzij zetten voor de kosten van de zwangerschap, bevalling, kraamweek en baby.
Het mooie is dat je op deze manier al een beetje went aan een iets kleiner budget, aangezien je je geld na de bevalling niet met twee mensen, maar met drie mensen deelt (of nog meer als je al kinderen had).
Maar hoeveel ga je dan opzij zetten? Dat hangt heel veel af van je wensen en waar je geld aan uit gaat geven!
Waar ga je geld aan uitgeven?
- Kraamzorg: wij hebben dit niet aanvullend verzekerd omdat het goedkoper was (volgens mij) om te sparen.
- Sport: denk aan zwangerschapssport of zwemmen.
- Fysio: die hadden wij ook niet aanvullend verzekerd, maar ik kreeg last van bekkeninstabiliteit.
- Spullen: denk aan vitaminepillen, testen, spullen die de fysio aanraadt, een bevalbad, spullen voor bij de bevalling, enzovoort..
- Zwangerschapskleding: je kunt heel veel online vinden of op vinted. Nieuw is echt heel duur. Misschien krijg je ook nog wat kleding in je omgeving.
- Kleertjes voor de baby: ik vind het superleuk om kleertjes te kopen voor de baby, ik denk dat veel moeders dat hebben. Het is wat onvoorspelbaar, want je weet niet hoe groot ze geboren worden, maar vooral als je tweedehands dingen wil kopen waar verzendtijd bij zit, is het wel handig om van tevoren wat setjes in te slaan.
- Kinderkamer: spreekt voor zich 😉. Ook hier is tweedehands mijn motto, maar we hebben ook wat spulletjes nieuw gekocht.
- Meubilair en grote aankopen: denk aan kinderwagen, autozitje, box of playmat, kinderstoel enzovoort. Ook hierin is tweedehands het key-woord als je het betaalbaar en duurzaam wilt houden.
- Speelgoed: dit hoef je natuurlijk echt nog niet te kopen. Een paar simpele dingen als een rammelaar zijn voldoende. Maar omdat ik graag Montessori wil werken, is het wel handig om vast vooruit te denken in wat je nodig hebt, vooral als je het tweedehands wil kopen. Hier heb ik dus ook geld voor gebudgetteerd.
- Bakfiets: en als we geld overhebben wil ik graag een elektrische bakfiets🤞.
- Geboortekaartjes
- Textiel: denk aan hydrofiele doeken, hoeslaken...
- Wasbare luiers
- Vroedvrouw Margot: uitgebreid platform over zwangerschap vanuit een wetenschappelijk verantwoorde blik. Heel erg handig als je informed consent wil kunnen geven en goed over de dingen wil nadenken.
- Boeken
- Consult voor wasbare luiers
- Zwangerschapscursus
- EHBO-cursus
Reacties
Een reactie posten