#Montessori - Mobiles



Een van de eerste dingen die je kunt doen om Montessori in je huis te brengen is het ophangen van de mobiles.

Waarom Mobiles?

Een mobile is een interessant object waarmee kinderen al vanaf het begin cognitief gestimuleerd worden. De kleine baby's kunnen nog bijna niks; dit is hun speelgoed en geeft het uitdaging en prikkeling.

De mobiles worden aangepast aan de ontwikkelingsfase van het kind.

Goed om te weten

Baby's laten interesse zien door naar het voorwerp te kijken. Als ze motorisch al wat verder zijn, doen ze haast een dansje: trappelen met de benen. Dit betekent dat ze het echt heel interessant vinden. Wegkijken is een teken dat ze het niet interessant vinden. Je kunt het dan later nog eens proberen. Het kan ook zijn dat ze toe zijn aan de volgende mobile (of juist nog niet waren uitgekeken op de vorige).

Probeer de mobile te vervangen waar je baby bij is; dan weten ze wat er gebeurd is.

Als de baby alert is, vrolijk is, goed gevoed is en niet moe is, dan is het een geschikte tijd om ze speeltijd te geven en ze onder de mobile te leggen. Hang het dus ook niet boven het bedje! Het is bedoeld als werk, en in bed werken we niet maar slapen we.

De Munari-mobile

De Munari-mobile is de allereerste mobile die gebruikelijk wordt aangeboden. Het is een mobile met zwart-witte vlakken, geometrische vormen. Omdat een jonge baby nog niet goed kleur kan zien, sluit het zwart-wit goed aan bij hun ontwikkeling. Door de sterke contrasten is de mobile interessant om naar te kijken.

Vanaf de geboorte is deze mobile al geschikt. Zorg dat je het niet te hoog ophangt (max. 30 cm) want jonge baby's kunnen nog niet zo ver kijken. 

Alle mobiles zijn makkelijk zelf te maken, maar deze is toch wel een van de makkelijkste qua materialen.

Hoe maak je de mobile?
Alle mobiles zijn makkelijk zelf te maken, maar deze is toch wel een van de makkelijkste qua materialen. Klik hier voor een site waar je een template kunt vinden, helemaal onderaan het artikel.
De instructies zijn daar ook te vinden. 

Verdere tips:
- Voor de stokjes kun je ook papieren rietjes gebruiken. Neem neutrale kleuren, geen felle kleuren.
- Om hem goed in balans te krijgen kun je eerst het touwtje vastknopen en verschuiven tot hij in balans hangt. Dan kun je daar een gaatje maken om het daadwerkelijk vast te maken.
- Je kunt een kartonnetje plakken tussen de voor- en achterkant, je kunt de vormen ook lamineren.
- Maak je geen zorgen als je bijvoorbeeld niet een glazen bol kunt vinden. Het gaat om het idee, en de andere vormen bieden ook al veel uitdaging. Ik heb het relatief makkelijk kunnen vinden bij een winkel met veel knutselspullen.

De octahedron-mobile

Deze mobile bestaat uit 3 ruit-achtige geometrische vormen, octahedron genaamd. Ze zijn vaak van glanzend papier gemaakt (ik had glitterpapier), zodat ze eventueel reflecteren in het licht en zo een mooi effect geven. De octahedrons worden gemaakt in de primaire kleuren: geel, blauw, rood. Dit is bewust, dus probeer het ook bij die kleuren te houden.

Ze kunnen aan twee stokjes zodat ze echt mooi draaien ten opzichte van elkaar, maar ik heb ze alledrie aan één stokjes gemaakt.

Hoe maak je de mobile?
Hier heb ik het template vandaan om de mobile te maken. Vanwege het dikke glitterpapier vond ik het fijn om het vast te lijmen met een lijmpistool. Sterke vloeibare lijm werkt met gewoon papier denk ik ook. 

De Gobbi-mobile

Deze mobile heeft vijf bollen die schoon omhooggaan, van donker naar licht. De bollen vallen allemaal in hetzelfde kleurenspectrum. Zo leert een kind dus meer over de overgang van donker naar licht.

Hoe maak je de mobile?
Gebruikelijk wordt deze mobile gemaakt van katoenen bolletjes en heb je dus 5 verschillende bolletjes katoen nodig. 

Ik vond dat nogal zonde voor één mobile, dus ik heb piepschuimballetjes gekocht bij een knutselwinkel en heb die geverfd. Met een beetje zwart en wit heb je heel snel en makkelijk 5 verschillende kleuren. 
Ik moest wel meerdere keren verven (lag ook aan de kwaliteit verf, die was niet zo goed 😜). 

Met naald en draad ben ik door het bolletje gegaan en heb ik onderaan het garen vastgemaakt met een heel klein stipje lijm. Je kunt ze gewoon aan een rietje vastmaken, hiervoor heb je geen houten stokjes nodig. 

De dancer-mobile

Dit is de moeilijkste mobile voor een baby om te verwerken omdat er heel veel gebeurt. De mobile bestaat uit vier verschillende dansertjes, waarvan hoofdje, lijfje en beentjes onafhankelijk van elkaar bewegen. 
Er gebeurt dus heel veel tegelijk, wat erg fascinerend en interessant kan zijn, mits je kind eraan toe is. 
Het is hier de bedoeling om ook weer reflecterend papier te gebruiken, wat dus een beetje glimt. Oorspronkelijk bedoeld in goud en zilver, maar dat heb ik niet gedaan. 

Een tussenstap is hier om de dansertjes allemaal dezelfde kleur te doen, of minstens elke danser dezelfde kleur. Later kun je dus ook verschillende onderdelen een andere kleur geven. (Dat vond ik echter te veel werk en heb dus alleen een mobile met verschillende dansertjes). 

Hoe maak je de mobile?

Tips bij deze mobile:
- Print één blaadje gewoon en spiegel de ander. Zo kun je hem makkelijk dubbelzijdig maken. 
- Prik een gaatje door elk onderdeeltje. Bij het lijfje doe je een gaatje onder en boven en ook bij het hoofdje. Nu kun je ze als het ware aan elkaar rijgen tot je één dansertje hebt. Laat wat ruimte ertussen zodat ze goed kunnen draaien.
 

Veel succes!

Hopelijk zie je het zitten om zelf ook aan de slag te gaan met de mobiles! Heb je nou helemaal geen zin om creatief bezig te gaan? Ik zie regelmatig op Vinted de mobiles voorbijkomen, kant en klaar. Houd er wel rekening mee dat je veel duurder uit bent dan wanneer je het zelf maakt.

Heb je nog vragen over de mobiles of het maken ervan? Laat een reactie achter en ik geef graag antwoord!


Reacties