#Huis Capsule Wardrobe 3 - Verantwoord wegdoen


A casual summer capsule wardrobe | Everyday 30
bron: http://everyday30.com/2016/06/summer-capsule-wardrobe-2
                                 
Leuk zo'n capsule wardrobe en al je kleding uitzoeken, maar al je kleding dumpen is niet echt de bedoeling bij zoiets toch? Nee, je kleding in de kliko gooien is niet echt waar een capsule wardrobe voor staat. Er zijn gelukkig genoeg manieren om jouw kleding verantwoord uit jouw huis te krijgen, hoef je je daar tenminste niet meer schuldig over te voelen.

Hier lees je een heleboel tips om jouw kleding een nieuw leven te geven! De tips staan in volgorde van best naar goed. Dus probeer liever tip 1 dan tip 5.


Tip #1: Draag je het niet, verkoop het dan!

Klinkt die slogan bekend? Dat kan. Waarschijnlijk werd jij ook doodgegooid met die reclames van Vinted. Maar eerlijk is eerlijk, Vinted is een fijne app. Het staat boordevol spotgoedkope kleding. Het is makkelijk te verkopen en te kopen. 

Voordelen:
1. Je kunt makkelijk kleding verkopen. 
2. Je betaalt lage verzendkosten.
3. De mensen zijn vriendelijk en de sfeer is goed.
4. Vinted zorgt voor een eerlijke verkoop.
5. De kleding die je koopt is echt spotgoedkoop

Nadelen:
1. Je kunt niet passen en terugsturen
2. Er wordt wel veel vervoerd, is niet heel eco.

Tip #2: Ruil het of geef weg

In jouw omgeving zijn er misschien best wel mensen die de kleding nog wel leuk vinden, nog wel passen of er iets mee kunnen. Vraag voor je iets wegdoet even of er mensen zijn die nog interesse hebben. Stuur bijvoorbeeld een fotootje via de app, of op instagram in je verhaal. Geen reactie? Dan kun je altijd nog door naar stap 3.


Tip #3: Verkoop of geef het aan een kringloopwinkel

Of je verkoopt of geeft is nogal afhankelijk van de kwaliteit van je kleding. Vaak zijn er in je buurt kringloopwinkels die jouw kleding wel kunnen gebruiken.


Tip #4: Doneer je kleding aan een kringloopwinkel

Hier bedoel ik vooral de kringloopwinkels mee die hun opbrengst doneren aan het goede doel. Denk aan het Leger des Heils, Dorcas of andere initiatieven. 

Vaak nemen zij ook alle kleding aan en zoeken ze het dan pas uit. Je weet dan niet of alles goed gebruikt wordt, vandaar dat deze tip is geëindigd op de vierde plek.

Tip #5: Doneer je kleding direct aan een goed doel. 

Hier wordt dus niet de opbrengst naar een goed doel gedaan, maar de kleding zelf. Hier vraag ik me ook altijd af hoe veel kleding er daadwerkelijk wordt gedoneerd en wat wordt weggedaan, maar het is beter dan gewoon in de kliko.

Na even wat googlen kom je dan op zulke sites:
https://www.ecosia.org/search?q=kledingbank (kun je jouw plaats opzoeken)

Tip #6: Gooi je kleding in een kledingcontainer

In een kledingcontainer en bij www.texcollect.nl/ wordt je kleding niet in zijn geheel hergebruikt maar worden de materialen hergebruikt. Dit zal dus minder goed voor het milieu zijn, omdat dit verwerkingsproces ook energie en grondstoffen verbruikt. Voor nog hele mooie kleding is dit dus zonde! Maar voor kleding die al wat ouder is en niet zo goed meer gebruikt kan worden, is dit juist ideaal.






Reacties